NOVICE

22.05.2024

PARADA UČENJA NA STARI SAVI

Darja KOSANČIČ

V okviru Ljudske univerze Jesenice, je na Jesenicah, na Stari Savi, dne 22.5.2023 potekala Parada učenja

Diabetično društvo Jesenice je na njej sodelovalo že osmič. Na stojnici smo udeležencem predstavili društvo, jih informirali o aktivnostih, namenu in ciljih društva. Velik poudarek smo namenili preventivi sladkorne bolezni (poučno – promocijski material).
S sodelovanjem srednje šole Jesenice – zdravstvena usmeritev smo izvajali meritve krvnega sladkorja.

18.05.2024

25. ŠPORTNE IGRE SLOVENSKIH DIABETIKOV

Vesna JEREB

Na lepo, sončno soboto, 18.5.2024, se je nas 21 članov našega društva, skupaj s DD Kranj, z avtobusom odpeljalo na rekreativno srečanje diabetikov Slovenije v Koper – organizator Društvo diabetikov Koper.

Srečanje se je odvijalo v Dvorani Bonifika v Kopru. Na otvoritveni slovesnosti sta nas pozdravila, podala nekaj nasvetov, informacij in zaželela lepo druženje, predsednica DD Koper ga. Marija Podvršič in predsednik Zveze DD Slovenije g. Robert Gratton. Prva ženska glasbena zasedba Klapa Fritule ki jih združuje veselje do petja dalmatinskih, istrskih in slovenskih pesmi, nam je polepšala že tako lepo dopoldne.

Sledila je prijava tekmovalcev, pričetek iger (prstomet, pikado, šah in kegljanje) in dva pohoda z vodiči: Žusterna in ogled mesta Koper .

Naše članice Režek Julka, Pogačnik Darinka in Zlata Zaveljcina so sodelovale v prstometu, Peter Čulibrk pa v pikadu. Ostali člani smo se udeležili pohodov.

 Po končanih aktivnostih nas je čakalo kosilo in razglasitev rezultatov tekmovanj. Največ skupnih doseženih točk je doseglo DD Koper. Našemu društvu pohvala »Pomembno je sodelovati, ne zmagati«. Do zaključka prireditve nas je zabaval ansambel Free Waj.

Malo po 15.00 uri smo se odpeljali proti domu polni lepi vtisov.

11.05.2024

MEDDRUŠTVENI POHOD PO KAMNIKU

Vesna JEREB

Sobota, 11. maja 2024, je bila kot ustvarjena za čudovit pohod po Kamniku, katerega se je udeležilo 59 članov društev diabetikov Kamnik, Domžale, Kranj, Škofja Loka in Jesenice.

Ogledali smo si Mali grad, mamuta, Titanovo brv, muzej Rudolfa Maistra in ulice z zanimivimi hiškami z rdečimi strehami.
 
Preživeli smo res lep dan, dobra družba, dobra hrana, dobra postrežba pa še res lepo vreme.
 
20.04.2024

MEDDRUŠTVENI POHOD PO TRŽIČU

Vesna in Dušan JEREB

62 članov Društev diabetikov Tržič, Kranj, Mengeš, Domžale in Jesenice se nas je 20. aprila 2024 zbralo na parkirišču BPT, od koder smo se po okrepčilu napotili na pohod po mestu.

Na vhodu v staro mestno jedro nas je na skalnati površini pričakal zmaj, ki naj bi bil po legendi odgovoren za nastanek mesta Tržič.
 
»Če star petelin znese jajce, se rodi iz njega velikanski zmaj,« so govorili starejši šentanski ljudje. Dogodek pa opisujejo tako: »Pred več stoletij je bilo v naselju pod Ljubeljem več kot polovico kovačij. Tam je imel kovač starega petelina, ki mu je ušel na Košuto, kjer je znesel jajce, iz katerega se je izvalil zmaj. Zmaj se je zaril v goro, ko je zrasel v ogromno zverino, je to razklalo goro na dvoje. Sprožil se je bobneč plaz skal, ki je zasul naselbino pod goro. Da bi se rešili, so prebivalci stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič.«
 

Na območju Podljubelja in v dolini Pod Košuto lahko še danes opazujemo velike skalne bloke, ki so ostale nema priča takratnega dogodka. V 14. stoletju si nastanka podora niso znali razložiti drugače kot s hudobnim zmajem in tako je nastala legenda o nastanku mesta Tržič.

 
Ob zmaju smo krenili navzgor po ozki ulici, mimo starega napajališča s pitno vodo do župnijske cerkve Marijinega oznanjenja. Sprejel nas je domači župnik Tomaž Prelovšek in nam povedal veliko zanimivosti o cerkvi, pokopališču, znanih osebnostih ter o zgodovini in sedanjosti mesta Tržič.
 
Na pohodu je posebej izstopal ogled unikatnih in gibljivih Tekčevih jaslic v bližini župnijske cerkve. Jaslice je izdelal tržiški čevljar Jožef Ribnikar, začel jih je postavljati 1935, nato je z njimi nadaljeval njegov sin Vinko Ribnikar, akademski kipar. Jožefov sin Vinko Ribnikar in hči Marica Šmid, ki sta od očeta podedovala nadarjenost za likovno umetnost, sta ustvarila ogromno slik in kipov, ki jih imajo potomci razstavljene v družinski galeriji.
 
Ena skupina se je po sprehajalni poti čez Virje vrnila v mestno središče, druga skupina se je povzpela nekoliko nad Tržič do cerkve sv. Jožefa in se po gozdni poti vrnila v Tržič. Pohod smo zaključili s kosilom v restavraciji Raj.
 
Vse pohvale za dobro organiziran meddruštveni pohod Društvu diabetikov Tržič!
18.04.2024

POHOD PODVIN - MOŠNJE - ČRNIVEC

Vida MARKOVC

Veselo in v pričakovanju lepega dne smo se z avtobusom pripeljali v Podvin. S postajališča smo zavili proti Mošnjam.

Najprej smo zagledali restavracijo Vila Podvin. Nastala je v bivši konjušnici in je bila del nekdanjega hotela Podvin. Hotel danes žalostno propada. Hotel je bil prvič omenjen leta 1311, kot Turn Podwein. Pot smo nadaljevali v vas Mošnje. V Mošnjah smo se sprehodili mimo gasilskega doma in prvorazredne osnovne šole do starega vaškega jedra, kjer sta etnografski muzej in farna cerkev sv. Andreja, omenjena že leta 1154. Ogledali smo si cerkev in pohod nadaljevali  mimo vaške lipe do roba rečice Dobruša, ki meji Deželo in Gorenjske Dobrave. V pol ure smo prispeli do rimske Ville Rustike, ki je bila odkrita ob gradnji avtoceste. Stala je ob stari rimski cesti od 1. do 4. stoletja našega štetja. Sledil je manjši odmor. V nadaljevanju smo se skozi vas vrnili v Podvin in se ob levi strani magistralke po cesarski cesti povzpeli na Črnivec do picerije Moby dick, kjer smo pohod zaključili z malico in klepetom. Vračali smo se z avtobusom nazaj na Jesenice.

13.04.2024

PRIZNANJE IN ZAHVALA DRUŠTVU DIABETIKOV JESENICE

Darja KOSANČIČ

Strokovnega posveta predsednikov društev diabetikov Slovenije, ki je bil 12. In 13. aprila 2024 v Rogaški Slatini se je iz DDJ udeležila predsednica ga. Sonja Ravnik.

Predavatelj g. Samo Fakin dr. med., je dal velik poudarek na pomenu cepljenja proti pnevmokoknih okužbah sladkornih bolnikov in rednih pregledih očesnega ozadja.
V poročilu kampanje #Darujem Kilometre za l. 2023, je naše društvo dobilo priznanje, oz. zahvalo za delo na področju ambasadorstva tega projekta. Poleg tega sta zahvalo dobila tudi
              g. Bojan Kos in

              ga. Sonja Ravnik.
K tej akciji so kilometre prispevali tudi pohodniki in kolesarji DU Jesenice in sicer 25.479 km. Najbolj uspešna med njimi je bila ga. Nevenka Rajhman. Vsem, ki so v tej kampanji prispevali svoj delež, se iskreno zahvaljujemo. Obenem pa vse vabimo, da se tudi letos pridružite tej akciji, s katero ozaveščamo o sladkorni bolezni, o
zdravem načinu življenja in pomenu gibanja.

06.04.2024

POHOD BLED, GRIMŠČE, ZASIP, PODHOM

Bojana SKUMAVC

Ob 8.00 uri smo se zbrali na železniški postaji Jesenice in se v čudovitem, sončnem dnevu z vlakom odpeljali do Bleda.

Pot nas je peljala preko Rečice do graščine Grimšče iz 16. stoletja. Povzpeli smo se do cerkve Sv. Andreja, od koder je čudovit razgled proti Gorjam in Triglavu. Ustavili smo se ob jezercu pod cerkvijo in naredili nekaj posnetkov. Po gozdni poti, polni prelepega pomladnega cvetja, smo pot nadaljevali do Podhoma, kjer smo imeli krajši postanek in naprej do Sebenj, Zasipa. Tu so nas v gostišču Kurej
pričakali z odlično malico. Polni lepih občutkov smo se vrnili domov z vlakom iz Podhoma.

21.03.2024

OBČNI ZBOR DD KRANJ

Vesna in Dušan JEREB

Na prvi pomladni dan je DD Kranj v prostorih Občine Kranj pripravil občni zbor s predavanjem. 

Iz našega društva sta se ga udeležila Vesna in Dušan Jereb. Prisotne sta povabila na naš meddruštveni pohod, ki bo maja v Žirovnici.

23.03.2024

SKUPŠČINA ZVEZE DRUŠTEV DIABETIKOV SLOVENIJE

Sonja RAVNIK, Marija KERN, Mojca KONOBELJ

V Ljubljani na Ekonomski fakulteti za Bežigradom je potekala letošnja skupščina Zvese društev diabetikov Slovenije

V prijetnem srečanju z drugimi društvi po Sloveniji je potekala skupščina zveze. Na podlagi kandidatur in volitev, smo predstavniki družtev izvolili predsednika zveze, člane izvršnega, nadzornega in disciplinskega odbora. Predstavljena so bila tudi vsa poročila preteklega leta in program za naslednji predsedniški mandat.

16.03.2024

OBČNI ZBOR DD ŠKOFJA LOKA

Vesna in Dušan JEREB

Občni zbor Društva diabetikov Škofja Loka je potekal v predavalnici dvorane Poden v Škofji Loki.

Društvo v Škofji Loki ima zelo bogat program in tudi člani društva so zelo aktivni. Iz našega društva sta se ga udeležila Vesna in Dušan Jereb. Prisotne sta povabila na naš meddruštveni pohod, ki bo 23. 5. 2024 v Žirovnici. 
15.03.2024

ZBOR ČLANOV DRUŠTVA DIABETIKOV JESENICE S PREDAVANJEM 2024

Zbor članov s predavanjem je bil v petek, 15. marca, ob 17. uri v prepolni dvorani Društva upokojencev Jesenice. Vsem prisotnim hvala za udeležbo.

08.03.2024

POHOD IN DRUŽENJE OB 8.MARCU

Bojana SKUMAVC, Ivanka REŽEK, Darja KOSANČIČ

Ženske smo močne, ko prenašamo stisko in težka bremena. 8.3.2024 smo se z avtobusom zapeljali do Blejske Dobrave.

Prebudili smo se v zasneženo jutro. A to nas ni odvrnilo od naših namer. Kljub slabemu vremenu, se nas je veliko zbralo na Blejski Dobravi. Peš smo odšli preko Lipc in Slovenskega Javornika do Gostilne in picerije Turist. Ob lepem sprejemu, dobri hrani in prijetnem vzdušju smo počastili naš praznik. Bojana je prebrala nekaj verzov ob dnevu žena in dnevu mučenikov, vse članice društva pa smo prejele vrtnico.

02.03.2024

ZAHVALA DRUŠTVU DIABETIKOV JESENICE

Vesna JEREB

Ob 40-obletnici Diabetičnega društva Kamnik smo se  2. marca 2024 udeležili njihovega občnega zbora. 

V Kamniku je občni zbor obiskalo več gostov, med njimi je bil tudi predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Robert Gratton in podžupanja Občine Kamnik, Romana Učakar, ki sta društvu namenila nekaj besed spodbude in pohvale. Iz Društva diabetikov Jesenice smo se njihovega občnega zbora udeležili predsednica Sonja Ravnik, ter člani Marija Kern ter Vesna in Dušan Jereb. 
 
Kot vsa društva, si tudi oni želijo več mlajših aktivnih članov.
 
Kamničani so s predsednico Savico Juntez na čelu pripravili simpatično prireditev, ki so jo popestrili harmonikar in ljudske pevke Predice, dva njihova člana pa sta poskrbela za domače priboljške.
 
Podelili so zahvale in plakete zaslužnim društvom in posameznikom. Zahvalo smo prejeli tudi Diabetično društvo Jesenice.
16.02.2024

POHOD PO BLIŽNJI OKOLICI ŽIROVNICE

Bojana SKUMAVC, Ivanka REŽEK, Vesna JEREB, Peter ČULIBRK

Prelep februarski dan smo izkoristili za pohod po Žirovniški občini. 

Pohod smo pričeli na železniški postaji Žirovnica, do koder smo se pripeljali s vlakom. Šli smo do križišča v Žirovnici, nadaljevali mimo vasi Moste do mosta ćez avtocesto, od koder je lep razgled na Stol,  najvišji vrh Karavank, in na Ajdno, kjer je arheološko najdišče. Pot smo nadaljevali do vasi Breg, kjer smo si ogledali kulturni spomenik – cerkev sv. Radegunde, stare več kot 550 let. Nadaljevali smo mimo polj, od koder je prelep razgled na Triglav, Jelovico in ostala hribovja. Pohod smo zaključili z okusno malico v gostišču Osvald na Selu.

27.01.2024

POHOD Z DOVJA V MOJSTRANO

Bojana SKUMAVC, Ivanka REŽEK, Janko RABIČ

Na čudovit, sončen dan smo se odpravili na društveni pohod z Dovja v Mojstrano. 

Zbrali smo se v Kamnah (Dovje). V skupini s 27. udeleženci, smo se podali skozi vas Dovje v Mojstrano. Med potjo smo spoznali še določene znamenitosti in posebnosti, ki nam jih je predstavil domačin g. Janko Rabič.

25.12.2023

VOŠČILO

24.5.2023

PARADA UČENJA 2023

Darja KOSANČIČ

V okviru TVU (tedni vseživljenjskega učenja) Ljudske univerze Jesenice, je na Jesenicah 24.5.2023 kot osrednji dogodek potekala Parada učenja

s kulturnimi in izobraževalnimi vsebinami in njihovimi predstavitvami. Dogodek je potekal na prostem pod pokrito tržnico na Stari Savi. Diabetično društvo Jesenice je na njej sodelovalo že sedmič. Na stojnici smo udeležencem predstavili društvo, jih informirali o aktivnostih, namenu in ciljih društva. Velik poudarek smo namenili preventivi sladkorne bolezni (poučno – promocijski material).
S sodelovanjem srednje šole Jesenice – zdravstvena usmeritev smo izvajali meritve krvnega sladkorja. Odziv je bil velik – opravili smo 110 meritev KS, od tega je bilo kar 27 udeležencev mlajših od 18 let.

24.6.2023

2023 NOVO MESTO IN OGLED KRKE

Mag. Vesna Jereb

Društvo diabetikov Jesenice se je z veseljem odzvalo na vabilo za ogled Krke d.d. Novo mesto.

Zanimanje za dan odprtih vrat je bil tako veliko, da smo popolnoma zapolnili avtobus. Kar 52 jeseniškim diabetikom je Krka d.d. popestrila drugo majsko soboto z ogledom njihovega najsodobnejšega obrata Notol 2, ki proizvaja trde oblike zdravil, to so tablete in kapsule. Poskrbela je za brezplačni prevoz, za prijazen sprejem, za brezhibno organizacijo vodenja ogleda prostorov in za bogato pogostitev.

Skozi zasteklene prostore smo si ogledali proizvodnjo zdravil. In ogromno skladišče. Če bi skladišče želeli izprazniti, bi za to potrebovali kar 250 tovornjakov šleparjev. Spoznali smo tudi Natašo in Jožeta. Ha-ha… To nista delavca, to sta transportna vozička. V veliki dvorani nas je sprejel celo sam generalni direktor Jože Colarič. Povedal je, da je Krka v večinski lasti Slovencev.  Predstavil je razvoj tovarne, pričeli so z 9 delavci, sedaj imajo vseh zaposlenih v Sloveniji in tujini 13.000, predstavil je strategijo razvoja in načrte za prihodnost, 10 % prihodka od prodaje namenjajo za razvoj in raziskave, njihovo poslanstvo je živeti zdravo življenje.

Sledilo je merjenje holesterola in krvnega tlaka, posvet s Krkinimi strokovnjaki in na koncu res okusno in raznovrstno pogostitev, pri kateri so se potrudili za sestavine prijazne diabetikom. Pa še v tovarniški lekarni smo imeli priložnost kupiti Krkina zdravila za nas in za naše ljubljenčke s 15 % popustom.

Krkaši so nam s prijaznostjo, razumljivo razlago in sončnimi nasmeški pričarali čudovito soboto. Polni prijetnih vtisov smo se v popoldanskih urah vrnili domov na Gorenjsko.

NOVICE

18.05.2024

25. ŠPORTNE IGRE SLOVENSKIH DIABETIKOV

Letos bodo jubilejne 25. športne igre slovenskih diabetikov v soboto, 18. maja 2024, v Kopru.

Organizator je pripravil naslednje aktivnosti:

  • krajši pohod (Žusterna – 1 ura)
  • daljši pohod (po mestu – 1,5 ure)
  • prstomet
  • pikado
  • šah
  • keglanje

Prispevek za udeležbo je 20 €. Prevoz z avtobusom bo organiziralo in delno financiralo društvo. Cena prevoza bo odvisna od števila prijav.

20.04.2024

MEDDRUŠTVENI POHOD PO TRŽIČU

Vesna in Dušan JEREB

62 članov Društev diabetikov Tržič, Kranj, Mengeš, Domžale in Jesenice se nas je 20. aprila 2024 zbralo na parkirišču BPT, od koder smo se po okrepčilu napotili na pohod po mestu.

Na vhodu v staro mestno jedro nas je na skalnati površini pričakal zmaj, ki naj bi bil po legendi odgovoren za nastanek mesta Tržič.
 
»Če star petelin znese jajce, se rodi iz njega velikanski zmaj,« so govorili starejši šentanski ljudje. Dogodek pa opisujejo tako: »Pred več stoletij je bilo v naselju pod Ljubeljem več kot polovico kovačij. Tam je imel kovač starega petelina, ki mu je ušel na Košuto, kjer je znesel jajce, iz katerega se je izvalil zmaj. Zmaj se je zaril v goro, ko je zrasel v ogromno zverino, je to razklalo goro na dvoje. Sprožil se je bobneč plaz skal, ki je zasul naselbino pod goro. Da bi se rešili, so prebivalci stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič.«
 

Na območju Podljubelja in v dolini Pod Košuto lahko še danes opazujemo velike skalne bloke, ki so ostale nema priča takratnega dogodka. V 14. stoletju si nastanka podora niso znali razložiti drugače kot s hudobnim zmajem in tako je nastala legenda o nastanku mesta Tržič.

 
Ob zmaju smo krenili navzgor po ozki ulici, mimo starega napajališča s pitno vodo do župnijske cerkve Marijinega oznanjenja. Sprejel nas je domači župnik Tomaž Prelovšek in nam povedal veliko zanimivosti o cerkvi, pokopališču, znanih osebnostih ter o zgodovini in sedanjosti mesta Tržič.
 
Na pohodu je posebej izstopal ogled unikatnih in gibljivih Tekčevih jaslic v bližini župnijske cerkve. Jaslice je izdelal tržiški čevljar Jožef Ribnikar, začel jih je postavljati 1935, nato je z njimi nadaljeval njegov sin Vinko Ribnikar, akademski kipar. Jožefov sin Vinko Ribnikar in hči Marica Šmid, ki sta od očeta podedovala nadarjenost za likovno umetnost, sta ustvarila ogromno slik in kipov, ki jih imajo potomci razstavljene v družinski galeriji.
 
Ena skupina se je po sprehajalni poti čez Virje vrnila v mestno središče, druga skupina se je povzpela nekoliko nad Tržič do cerkve sv. Jožefa in se po gozdni poti vrnila v Tržič. Pohod smo zaključili s kosilom v restavraciji Raj.
 
Vse pohvale za dobro organiziran meddruštveni pohod Društvu diabetikov Tržič!
18.04.2024

POHOD PODVIN - MOŠNJE - ČRNIVEC

Vida MARKOVC

Veselo in v pričakovanju lepega dne smo se z avtobusom pripeljali v Podvin. S postajališča smo zavili proti Mošnjam.

Najprej smo zagledali restavracijo Vila Podvin. Nastala je v bivši konjušnici in je bila del nekdanjega hotela Podvin. Hotel danes žalostno propada. Hotel je bil prvič omenjen leta 1311, kot Turn Podwein. Pot smo nadaljevali v vas Mošnje. V Mošnjah smo se sprehodili mimo gasilskega doma in prvorazredne osnovne šole do starega vaškega jedra, kjer sta etnografski muzej in farna cerkev sv. Andreja, omenjena že leta 1154. Ogledali smo si cerkev in pohod nadaljevali  mimo vaške lipe do roba rečice Dobruša, ki meji Deželo in Gorenjske Dobrave. V pol ure smo prispeli do rimske Ville Rustike, ki je bila odkrita ob gradnji avtoceste. Stala je ob stari rimski cesti od 1. do 4. stoletja našega štetja. Sledil je manjši odmor. V nadaljevanju smo se skozi vas vrnili v Podvin in se ob levi strani magistralke po cesarski cesti povzpeli na Črnivec do picerije Moby dick, kjer smo pohod zaključili z malico in klepetom. Vračali smo se z avtobusom nazaj na Jesenice.

13.04.2024

PRIZNANJE IN ZAHVALA DRUŠTVU DIABETIKOV JESENICE

Darja KOSANČIČ

Strokovnega posveta predsednikov društev diabetikov Slovenije, ki je bil 12. In 13. aprila 2024 v Rogaški Slatini se je iz DDJ udeležila predsednica ga. Sonja Ravnik.

Predavatelj g. Samo Fakin dr. med., je dal velik poudarek na pomenu cepljenja proti pnevmokoknih okužbah sladkornih bolnikov in rednih pregledih očesnega ozadja.
V poročilu kampanje #Darujem Kilometre za l. 2023, je naše društvo dobilo priznanje, oz. zahvalo za delo na področju ambasadorstva tega projekta. Poleg tega sta zahvalo dobila tudi
              g. Bojan Kos in

              ga. Sonja Ravnik.
K tej akciji so kilometre prispevali tudi pohodniki in kolesarji DU Jesenice in sicer 25.479 km. Najbolj uspešna med njimi je bila ga. Nevenka Rajhman. Vsem, ki so v tej kampanji prispevali svoj delež, se iskreno zahvaljujemo. Obenem pa vse vabimo, da se tudi letos pridružite tej akciji, s katero ozaveščamo o sladkorni bolezni, o
zdravem načinu življenja in pomenu gibanja.

06.04.2024

POHOD BLED, GRIMŠČE, ZASIP, PODHOM

Bojana SKUMAVC

Ob 8.00 uri smo se zbrali na železniški postaji Jesenice in se v čudovitem, sončnem dnevu z vlakom odpeljali do Bleda.

Pot nas je peljala preko Rečice do graščine Grimšče iz 16. stoletja. Povzpeli smo se do cerkve Sv. Andreja, od koder je čudovit razgled proti Gorjam in Triglavu. Ustavili smo se ob jezercu pod cerkvijo in naredili nekaj posnetkov. Po gozdni poti, polni prelepega pomladnega cvetja, smo pot nadaljevali do Podhoma, kjer smo imeli krajši postanek in naprej do Sebenj, Zasipa. Tu so nas v gostišču Kurej
pričakali z odlično malico. Polni lepih občutkov smo se vrnili domov z vlakom iz Podhoma.

21.03.2024

OBČNI ZBOR DD KRANJ

Vesna in Dušan JEREB

Na prvi pomladni dan je DD Kranj v prostorih Občine Kranj pripravil občni zbor s predavanjem. 

Iz našega društva sta se ga udeležila Vesna in Dušan Jereb. Prisotne sta povabila na naš meddruštveni pohod, ki bo maja v Žirovnici.

23.03.2024

SKUPŠČINA ZVEZE DRUŠTEV DIABETIKOV SLOVENIJE

Sonja RAVNIK, Marija KERN, Mojca KONOBELJ

V Ljubljani na Ekonomski fakulteti za Bežigradom je potekala letošnja skupščina Zvese društev diabetikov Slovenije

V prijetnem srečanju z drugimi društvi po Sloveniji je potekala skupščina zveze. Na podlagi kandidatur in volitev, smo predstavniki družtev izvolili predsednika zveze, člane izvršnega, nadzornega in disciplinskega odbora. Predstavljena so bila tudi vsa poročila preteklega leta in program za naslednji predsedniški mandat.

16.03.2024

OBČNI ZBOR DD ŠKOFJA LOKA

Vesna in Dušan JEREB

Občni zbor Društva diabetikov Škofja Loka je potekal v predavalnici dvorane Poden v Škofji Loki.

Društvo v Škofji Loki ima zelo bogat program in tudi člani društva so zelo aktivni. Iz našega društva sta se ga udeležila Vesna in Dušan Jereb. Prisotne sta povabila na naš meddruštveni pohod, ki bo 23. 5. 2024 v Žirovnici. 
15.03.2024

ZBOR ČLANOV DRUŠTVA DIABETIKOV JESENICE S PREDAVANJEM 2024

Zbor članov s predavanjem je bil v petek, 15. marca, ob 17. uri v prepolni dvorani Društva upokojencev Jesenice. Vsem prisotnim hvala za udeležbo.

08.03.2024

POHOD IN DRUŽENJE OB 8.MARCU

Bojana SKUMAVC, Ivanka REŽEK, Darja KOSANČIČ

Ženske smo močne, ko prenašamo stisko in težka bremena. 8.3.2024 smo se z avtobusom zapeljali do Blejske Dobrave.

Prebudili smo se v zasneženo jutro. A to nas ni odvrnilo od naših namer. Kljub slabemu vremenu, se nas je veliko zbralo na Blejski Dobravi. Peš smo odšli preko Lipc in Slovenskega Javornika do Gostilne in picerije Turist. Ob lepem sprejemu, dobri hrani in prijetnem vzdušju smo počastili naš praznik. Bojana je prebrala nekaj verzov ob dnevu žena in dnevu mučenikov, vse članice društva pa smo prejele vrtnico.

02.03.2024

ZAHVALA DRUŠTVU DIABETIKOV JESENICE

Vesna JEREB

Ob 40-obletnici Diabetičnega društva Kamnik smo se  2. marca 2024 udeležili njihovega občnega zbora. 

V Kamniku je občni zbor obiskalo več gostov, med njimi je bil tudi predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Robert Gratton in podžupanja Občine Kamnik, Romana Učakar, ki sta društvu namenila nekaj besed spodbude in pohvale. Iz Društva diabetikov Jesenice smo se njihovega občnega zbora udeležili predsednica Sonja Ravnik, ter člani Marija Kern ter Vesna in Dušan Jereb. 
 
Kot vsa društva, si tudi oni želijo več mlajših aktivnih članov.
 
Kamničani so s predsednico Savico Juntez na čelu pripravili simpatično prireditev, ki so jo popestrili harmonikar in ljudske pevke Predice, dva njihova člana pa sta poskrbela za domače priboljške.
 
Podelili so zahvale in plakete zaslužnim društvom in posameznikom. Zahvalo smo prejeli tudi Diabetično društvo Jesenice.
16.02.2024

POHOD PO BLIŽNJI OKOLICI ŽIROVNICE

Bojana SKUMAVC, Ivanka REŽEK, Vesna JEREB, Peter ČULIBRK

Prelep februarski dan smo izkoristili za pohod po Žirovniški občini. 

Pohod smo pričeli na železniški postaji Žirovnica, do koder smo se pripeljali s vlakom. Šli smo do križišča v Žirovnici, nadaljevali mimo vasi Moste do mosta ćez avtocesto, od koder je lep razgled na Stol,  najvišji vrh Karavank, in na Ajdno, kjer je arheološko najdišče. Pot smo nadaljevali do vasi Breg, kjer smo si ogledali kulturni spomenik – cerkev sv. Radegunde, stare več kot 550 let. Nadaljevali smo mimo polj, od koder je prelep razgled na Triglav, Jelovico in ostala hribovja. Pohod smo zaključili z okusno malico v gostišču Osvald na Selu.

27.01.2024

POHOD Z DOVJA V MOJSTRANO

Bojana SKUMAVC, Ivanka REŽEK, Janko RABIČ

Na čudovit, sončen dan smo se odpravili na društveni pohod z Dovja v Mojstrano. 

Zbrali smo se v Kamnah (Dovje). V skupini s 27. udeleženci, smo se podali skozi vas Dovje v Mojstrano. Med potjo smo spoznali še določene znamenitosti in posebnosti, ki nam jih je predstavil domačin g. Janko Rabič.

25.12.2023

VOŠČILO

24.5.2023

PARADA UČENJA 2023

Darja KOSANČIČ

V okviru TVU (tedni vseživljenjskega učenja) Ljudske univerze Jesenice, je na Jesenicah 24.5.2023 kot osrednji dogodek potekala Parada učenja

s kulturnimi in izobraževalnimi vsebinami in njihovimi predstavitvami. Dogodek je potekal na prostem pod pokrito tržnico na Stari Savi. Diabetično društvo Jesenice je na njej sodelovalo že sedmič. Na stojnici smo udeležencem predstavili društvo, jih informirali o aktivnostih, namenu in ciljih društva. Velik poudarek smo namenili preventivi sladkorne bolezni (poučno – promocijski material).
S sodelovanjem srednje šole Jesenice – zdravstvena usmeritev smo izvajali meritve krvnega sladkorja. Odziv je bil velik – opravili smo 110 meritev KS, od tega je bilo kar 27 udeležencev mlajših od 18 let.

24.6.2023

2023 NOVO MESTO IN OGLED KRKE

Mag. Vesna Jereb

Društvo diabetikov Jesenice se je z veseljem odzvalo na vabilo za ogled Krke d.d. Novo mesto.

Zanimanje za dan odprtih vrat je bil tako veliko, da smo popolnoma zapolnili avtobus. Kar 52 jeseniškim diabetikom je Krka d.d. popestrila drugo majsko soboto z ogledom njihovega najsodobnejšega obrata Notol 2, ki proizvaja trde oblike zdravil, to so tablete in kapsule. Poskrbela je za brezplačni prevoz, za prijazen sprejem, za brezhibno organizacijo vodenja ogleda prostorov in za bogato pogostitev.

Skozi zasteklene prostore smo si ogledali proizvodnjo zdravil. In ogromno skladišče. Če bi skladišče želeli izprazniti, bi za to potrebovali kar 250 tovornjakov šleparjev. Spoznali smo tudi Natašo in Jožeta. Ha-ha… To nista delavca, to sta transportna vozička. V veliki dvorani nas je sprejel celo sam generalni direktor Jože Colarič. Povedal je, da je Krka v večinski lasti Slovencev.  Predstavil je razvoj tovarne, pričeli so z 9 delavci, sedaj imajo vseh zaposlenih v Sloveniji in tujini 13.000, predstavil je strategijo razvoja in načrte za prihodnost, 10 % prihodka od prodaje namenjajo za razvoj in raziskave, njihovo poslanstvo je živeti zdravo življenje.

Sledilo je merjenje holesterola in krvnega tlaka, posvet s Krkinimi strokovnjaki in na koncu res okusno in raznovrstno pogostitev, pri kateri so se potrudili za sestavine prijazne diabetikom. Pa še v tovarniški lekarni smo imeli priložnost kupiti Krkina zdravila za nas in za naše ljubljenčke s 15 % popustom.

Krkaši so nam s prijaznostjo, razumljivo razlago in sončnimi nasmeški pričarali čudovito soboto. Polni prijetnih vtisov smo se v popoldanskih urah vrnili domov na Gorenjsko.